Taş Hakkında

  • Hangi farklı taş türleri vardır?

    Döşeme kaplaması ve dekoratif amaçla kullanılan çok çeşitli taşlar vardır. Bunların en çok tanınanı mermer, granit, traverten, kireç taşı ve kayraktır.

  • Taşlar nereden gelir?

    Doğal taşın en büyük kaynağı dağlardır. Nehir yatakları ve deniz de doğal taş kaynaklarıdır.

  • Taşın içindeki parlak pullar nedir?

    Her taş türü taşa çeşitli özellikler veren farklı minerallere sahiptir.

  • Bir taş diğerinden daha iyi midir? En iyi taş hangisidir?

    Her tür doğal taş bunları daha sert, yumuşak veya parlak yapan özgün karakteristiklere sahiptir. Uygulamanıza bağlı olarak bazı türlerin diğerlerine göre bazı tasarım tercihleri vardır. Örnek olarak, kireç taşı karolar yüksek trafik bulunan alanlar için uygun değildirdir, fakat duvar uygulamaları için mükemmeldir. Mermer Sistemlerde iç ve dış döşeme ve duvarlar için uygun olan dekoratif doğal taş ürünlerini kapsar.

  • Bir ülkenin taşları başka bir ülkenin taşlarından daha mı iyidir?

    Bazı ülkelerin diğer ülkelerden daha iyi taş ürettiği yönünde yanlış bir algılama vardır. Doğal taşlar doğanın kendisinden gelir; bunlar kara ve plaka sektörünün hammaddeleridir. Doğal taşın güzelliğini ortaya çıkaracak olan üretim sürecidir. Mermer Sistemi üreticileri yüksek kalitede doğal taş ürünü üretebilecek olan modern üretim tesislerine sahiptir.

  • Farklı yüzey türleri nedir? Aralarındaki fark nedir?

    Taşın yüzey son işlemesi kumlama işlemine benzer: daha düşük dana büyüklüğü veya daha uzun kumlama taşa daha parlak cilalı bir görünüm verirken daha azı bunun daha doğal görünmesini sağlar. Yüzey işleme bir tasarım tercihidir. Modern bir görünüm arzu edildiğinde genellikle cilalanmış yüzeyler kullanılır. Bunlar doğal bir patinaya sahip olan ve zaman içinde daha iyi bir aşınma ve yıpranma sergileyecek olan eskitilmiş veya tamburlanmış yüzeylere kıyasla daha hassas dikkat ve işleme gerektirirler. Traverten gibi bazı taşlarda çöküntü minerallerin bir sonucu olarak doğal delikler vardır. Bu boşluklar ve delikler döşemede daha doğal bir görünüm sağlamak için dolgusuz bırakılabilir. Bunlar dolgulu traverten olarak ta sunulmaktadır veya derzlerinizin dolgularını yaparken delikleri de doldurabilirsiniz.

  • En yaygın kenar türleri şunlardır:

    Artan şekilde kabadan inceye:
    Doğal Çatlak
    Kenar Kırıklı
    Kaldırım Tipi
    Kazan Eskitme
    Eskitme
    Pahlı Honlanmış
    Pahlı Cilalanmış

  • Hangi farklı kenar türleri vardır? Aralarındaki fark nedir?

    Son işleme türünde olduğu gibi kenar son işlemesi de bir tasarım tercihidir. Aşağıda genel olarak tercih edilen kenar türleri belirtilmiştir:
    Düz kesim veya DK: Karo testerede kesilir ve keskin bir kenara sahiptir. Güneydoğu’da veya Güneybatıda müşteriler tarafından derz bağlantısı olmadan dikişsiz döşemeler için tercih edilir.
    Eğimli: Pahlı olarak ta adlandırılır ve eğim döşeme işlemini kolaylaştırmak ve derz boşluğunun kullanılması durumunda döşemede karolar arasındaki keskin yükseklik farklarını ortadan kaldırmak için kullanılır.

  • Egzotik bir taşı egzotik kılan nedir?

    Egzotik taşlar dünyanın çok uzak bölgelerinden gelirler; bunlar üretim ve uygulamada tam dikkat gerektirir. Hava koşulları, mevsimsel kısıtlamalar, nakliye kısıtlamaları nedeniyle bu taşlar düşük miktarlarda bulunur ve bu nedenle egzotiktirler.

  • Doğal taşın insan yapımı karşısındaki avantajları nedir?

    Birkaç yıl sonra etkileyici görünen plastik bir yüzey biliyor musunuz? Doğal taş doğaldır ve kullanıldığı her yerden eşsiz bir atmosfer yaratır. Bunlar bin yıl sonra dahi güzelliklerini kaybetmezler. İnsan yapımı taşlar estetik olarak kendilerini hep tekrarlarlar ve suni bir görünüme sahiptirler. Zaman içinde kolayca aşınırlar ve çekiciliklerini çabuk kaybederler. Buna ek olarak, doğal taşlar sürekli bakım gerektirmeyebilir: Lincoln Abidesine veya Piramitlere bakın; bunca yıl sonra hâlâ harika görünüyorlar, değil mi?

  • Bir döşeme karosunun standart ölçüleri nedir? Bir karonun standart kalınlığı ne kadardır?

    Genel olarak kullanılan karolar 4×4” ila 24×24” (10×10 cm ila 60×60 cm) büyüklüğündedir. Karo ölçüsü de bir tasarım tercihi olmakla birlikte kaplamak istediğinin alan arttıkça daha büyük ebatlar kullanmayı göz önünde bulundurabilirsiniz. İç mekân karolarının çoğu 12×12” (30×30 cm) veya 18×18” (45,7×45,7 cm) büyüklüğünde olup 12×12” (30×30 cm) için standart kalınlık ⅜” (1 cm) ve 18×18” (45,7×45,7 cm) için ½”tir (1,2 cm). Beton bir zemin ve be şap olmadığı sürece ½”ten (1,25 cm) kalın karoları tavsiye ediyoruz. Lütfen daha fazla bilgi için tesisatçınıza başvurun.

  • Dekoratif taşlar hangileridir? Ne için kullanılırlar?

    Dekoratif taş karolar çeşitli yüzey kaplamalarına aksan katmak için kullanılır. Duvarınızdaki bir sanat çalışmasını çerçevelemek için pervazlar kullanabilirsiniz. Oturma odanız ile mutfağınız arasındaki farkı ortaya koymak için bordürler kullanabilirsiniz. Mozaik, pervaz ve bordürler ile imkânlar çok fazladır.

  • Taşın sıcaklığı nedir? Döşemeleri ısıtma seçeneklerim nedir?

    Genel olarak doğal taş ısıyı ve soğukluğu alıkoyar. Oda sıcaklığından daha soğuktur. Taban ısıtması tercih etmeniz halinde seçenekleriniz için lütfen tesisatçınıza başvurun.

Doğru taşın seçilmesi

Mekanınızın tasarımı

Taş Bakımı

Koruma ve Bakım

  • Temizliğin Önemi

    Çok güzel mermerin sırrı sadece bunun temiz tutulmasıdır. Doğal taşın temizlemesi ve bakımı seramik veya porselenden farklıdır. Bu poröz malzemenin düzgün bakımı yıllar boyunca dayanıklılığını ve güzelliğini sağlayacaktır. Doğal taşın korunmasında günlük olağan kirlerin ve toprağın giderilmesi gerekli bir adımdır. Yağ içeren süpürme bileşenleri, bunların muhtemelen yüzeyde renk bozulmasına neden olacak olmasından dolayı, doğal taşlarda hiçbir zaman kullanılmamalıdır. Asit veya ağartıcı içeren temizleyiciler yüzeyi çizer ve doğal taşı mahveder; bu nedenle nötr temizlik malzemeleri kullanılmalıdır. Zeminde trafiğin yoğun olması durumunda günlük olarak tüm kir solüsyonlarının izleri kaybolana kadar temizlenmeli ve temiz su ile durulanmalıdır. Ardından doğal taş kurumaya bırakılmalıdır.

    Mermer yüzeyler düzenli olarak temizlendiğinde karmaşık deterjanlar ve bakım prosedürleri hiçbir zaman gerekmeyecektir. Doğal taş ihmal edildiğinde kirin ve yağın birikmesine izin verilmiş olur ve bu nedenle yüzey neredeyse genel bozulmanın neden olacağı tamirler ve çatlakların ötesinde hasar görebilir. Alkali, asitli metalik tuzlar veya başka güçlü katkı maddeleri içeren uygunsuz temizlik maddeleri işin gerçeği doğal taşa saldırır ve kir tutan gözeneklerin sayısını arttırır ve büyütür. Mermer yüzeylerde sabun ve aşındırıcı türde temizlik maddeleri hiçbir zaman kullanılmamalıdır. Bu tür temizlik maddeleri doğal taşın güzelliğini tahrip eden ve kiri yakalayacak veya tutacak olan yağlı veya kaygan tabakaların oluşumunu saylayacak şekilde sabunsu bir köpük oluşturacak şekilde doğal taş bileşeni ile tepkimeye girer. Aşındırıcı temizlik malzemelerinin kullanımı yüzeyde görünmeyen çiziklere neden olacaktır. Aşındırıcı temizlik malzemelerinin durulama ile giderilmesi neredeyse mümkün değildir ve normal yaya trafiği artık aşındırıcı partikülleri yüzeyin içine zımparalayacak ve böylece döşemeyi mahvedecektir. İdeal temizlik malzemesi her şeyden önce tozun giderilmesinde etkin olmak durumundadır. İkincisi herhangi bir renk bozulmasına veya yüzey tabakasının hasar görmesine neden olmamalıdır. Sert suda bile serbestçe durulanabilmelidir.

  • Doğal Taş Bakım Prosedürleri

    Doğal taşın korunması ve bakımı oldukça basittir. Uygun prosedürlere uyulduğunda ürünler ilk güzelliklerini ve dayanıklılıklarını bir ömür boyunca koruyacaktır. Doğal taştan en iyi hizmeti güvenceye almak için döşendikten sonra ürünü iyice temizleyin ve düzenli bir bakım programına uyun. Döşendikten hemen sonra döşemeyi serbest artıklardan, kirden ve yabancı maddelerden temizleyin. Temiz, yumuşak bezler, süngerler veya paspaslar ile temiz sıcak su kullanın. Kurumaya bırakın. İlave tabakaları gidermek için ilave bir ikinci durulama gerekebilir. İnce, düzgün bir mühürleyici katmanı uygulayın ve fazlalık mühürleyiciyi kurumadan giderdikten sonra kurumaya bırakın. Aşırı mühürleyici uygulanmış olması halinde artıkları yeniden tepkimeye sokmak için yeniden mühürleyici uygulayarak bu giderilebilir. Bunu kurumadan önce perdahladığınızdan emin olun. Tamamlanmış olan 3-5 saat zarfında normal yaya trafiği için kullanılabilir, fakat 72 saat boyunca kuru ve leke yapıcı maddelerden korunmak zorundadır. Yukarıda bahsedilen prosedürlerin hemen döşendikten sonra tamamlanması ve düzenli bir bakım programı kapsamında tekrar edilmesi şiddetle tavsiye edilmektedir.

  • Doğal Taş Bakım Ürünleri

    Piyasada yapı marketlerde, döşeme kaplaması satıcılarında ve çevrimiçi bulunabilecek olan pek çok doğal taş bakım ürünü bulunmaktadır. Yalnızca doğal taş için öngörülmüş olan temizlik maddeleri kullanılmalıdır. Doğal taş bakımına yönelik ürünler günlük temizlikten ağır iş temizliğine ve bunların arasında bulunan herhangi bir şey aralığında piyasada arz edilmektedir. Bu ürünler buna herhangi bir zarar vermeden istenmeyen kirleri veya artıkları çıkarmak için taşa nüfuz ederler. Mevcut olan diğer ürünler arasında leke gidericiler, çizik gidericiler, derz temizleyiciler, cilalar ve renk iyileştiriciler bulunmaktadır. Ürünler üreticilerine göre farklılık arz edebilirler.

  • Doğal Taş Cilaları

    Tüm doğal taşlar döşenmeden önce cilalanmalı ve bu işlem bakım planınıza dahil edilmelidir. Doğal taşın poröz olmasından dolayı nüfuz eden bir cilalayıcının kullanılması gerekmektedir. Böylesi nüfuz eden ürünler boşlukları ve eksiklikleri doldurur ve esasen döşemenin kendisinin ayrılmaz bir parçası haline gelir. Cilalamanın birincil amacı doğal taşın kendisine koruma sağlamaktır. Olağan kir ve toz tüm eksikler ve boşluklar cilalanmışcasına döşemenin dışında kalır. Bunlar kolayca giderilebilecek oldukları yüzeyde kalırlar. Düzgün bir şekilde cilalanmış ve tamamlanmış olan doğal taş döşemelerin temizlenmesi be bakımı kolaydır. Mermer döşemeler yüzey iyice temizlenmeden ve kurumadan cilalanmalıdır.

    Döşeme işlemi tamamlandıktan sonra tüm uygulama(derz dahil) tekrar cilalanıp böylece gerek taşın gerekse derzin renginin zarar görmesi önlenmelidir. Cilanın türüne, konuma ve kullanıma bağlı olarak alanın ne sıklıkta cilalanması gerekeceği farklılık arz edebilir. Kirin nüfuz etmesi ve lekelere karşı doğal taş ürününüzü cilalamanız önemlidir.

    Piyasada çok çeşitli cilalar mevcuttur. Genel olarak tüm doğal taş yüzeylerde nüfuz eden/emprenye edilen cilalar kullanılmakla birlikte daha zengin bir renk tercih edilmesi durumunda taş iyileştiriciler kullanılabilir. Spesifik ürün bilgileri ve talimatları hakkında üreticinize başvurun.